Στο φως τα “ψιλά γράμματα” των μέτρων λίγο πριν την απεργία

0

Category:Οι... διευκρινήσεις του υπουργείου Οικονομικών για τα μέτρα που ανακοινώθηκαν την Κυριακή (2/5) φαίνεται ότι κάνουν τη “διαφορά” στην με το γάντι εκδοχή που παρουσιάστηκαν και προκάλεσαν την απεργία των εργαζομένων που συνεχίζεται και γενικεύεται την Τετάρτη (5/5)...
Το υπουργείο Οικονομικών το αποκαλεί “μνημόνιο συνεργασίας” με το ΔΝΤ, ωστόσο πρόκειται για νομοσχέδιο μέτρων “μαρτυρίου” για τους εργαζομένους.

Έτσι λοιπόν στο πλήρες κείμενο του νομοσχεδίου που κατατέθηκε την Τρίτη (4/5) στη Βουλή διευκρινίζει:

1 .Ο 13ος και ο 14ος μισθός και το επίδομα αδείας θα δοθούν στους εργαζόμενους του δημοσίου εάν και εφόσον έχουν μισθό που δεν υπερβαίνει τις 3.000 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι τα επιδόματα αυτά ανέρχονται σε συνολικά 1.000 ευρώ ετησίως.

2. Αντιστοίχως, τα τρία επίμαχα αυτά επιδόματα δεν θα δοθούν σε συνταξιούχους που είναι κάτω των 60 ετών, με εξαίρεση αυτούς που λαμβάνουν αναπηρικές ή πολεμικές συντάξεις ή είναι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ. Το συνολικό ποσό για τους συνταξιούχους των κατηγοριών αυτών ανέρχεται στα 800 ευρώ ετησίως.

3.Οι δικαιούχοι των συντάξεων των αποθανόντων συνταξιούχων για να λάβουν τα επιδόματα πρέπει οπωσδήποτε να μην έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους (ή το 24ο αν σπουδάζουν) ή/και να έχουν ποσοστό αναπηρίας άνω του 67% που δεν τους επιτρέπει να εργαστούν.

4. Αυξάνονται οι φόροι ειδικής κατανάλωσης

5.Καταβάλλεται φόρος κοινωνικής ευθύνης στις επιχειρήσεις που έχουν κέρδη άνω των 100.000 ευρώ.

Ειδικότερα για συνολικά καθαρά κέρδη έως 300.000 ευρώ η έκτακτη εισφορά θα υπολογίζεται με συντελεστή 4%. Για καθαρά κέρδη από 301.000 έως 1.000.000 ευρώ ο συντελεστής της έκτακτης εισφοράς είναι 6%. Για καθαρά κέρδη από 1.000.001 έως και 5.000.000 ευρώ η έκτακτη εισφορά θα υπολογίζεται με συντελεστή 8%. Και για καθαρά κέρδη από 5.000.001 και άνω η έκτακτη εισφορά θα υπολογίζεται με συντελεστή 10%.

6 .Θα υπάρξει φόρος και στις τηλεοπτικές διαφημίσεις, όπου ο συντελεστής θα είναι 20% επί της αξίας της διαφήμισης.

Και η απεργία γενικεύεται...

Με όλα αυτά, η Ελλάδα την Τετάρτη (5/5) “παραλύει” αφού στον χορό των κινητοποιήσεων μπαίνει και η ΓΣΕΕ.

Ποιοι απεργούν:

1. ΑΔΕΔΥ
2. Ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί
3. Δάσκαλοι και καθηγητές
4. Εργαζόμενοι στους ΟΤΑ
5. Νοσοκομειακοί γιατροί , υπάλληλοι των δημόσιων νοσοκομείων, τραυματιοφορείς του ΕΚΑΒ
6. Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων.
7. Η ΟΤΟΕ – εργαζόμενοι στις τράπεζες
8. Οι υπάλληλοι της Βουλής (στάση εργασίας από 11:00 – 17:00)
9. ΠΝΟ – λιμενεργάτες
10. ΕΣΗΕΑ – δημοσιογράφοι

Η κεντρική απεργιακή συγκέντρωση της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ θα γίνει στο Πεδίον του Αρεως στις 11 το πρωί. Την ίδια ώρα, το ΠΑΜΕ θα έχει τη δική του κεντρική συγκέντρωση στην Ομόνοια.

Τα μέσα μαζικής μεταφοράς

Εκτός από τα πλοία και τα αεροπλάνα που θα είναι ακινητοποιημένα όλο το 24ωρο, τα μέσα μαζικής μεταφοράς θα λειτουργούν από τις 10 το πρωί μέχρι τις 4 το απόγευμα προκειμένου να διευκολυνθούν όσοι συμμετάσχουν στις πορείες.

Χωρίς ταξί για 24 ώρες θα μείνει το λεκανοπέδιο.
(Cosmo.gr)
Comments (0)

Δημοσίευση σχολίου