Τέλος οι σκαλωσιές στην Ακρόπολη μετά από μια 10ετία

0

Category:Κι εκεί που είχαμε αρχίσει να πιστεύουμε πως η Ακρόπολη δεν επρόκειτο ποτέ ξανά να απαλλαχθεί από τις σκαλωσιές, η Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης ανακοίνωσε την Τρίτη (25/5) πως το λίφτινγκ του ιστορικού μνημείου ολοκληρώνεται μέσα στο 2010...
Τα έργα ανάπλασης ξεκίνησαν από το 2000 και όσο περνούσε ο καιρός τόσο έμοιαζε αδύνατον να τελειώσουν.

Αυτό το παραδέχθηκε και η ίδια η Υπηρεσία, αφού όπως είπε η προϊσταμένη κυρία Ιωαννίδου, “το έργο έμοιαζε γιγαντιαίο για να τελειώσει σύντομα”.

Και τούτο διότι ταυτόχρονα έπρεπε, για πρώτη φορά, να γίνουν επεμβάσεις στον Παρθενώνα, τα Προπύλαια, το Ναό της Αθηνάς Νίκης, εργασίες στα περιμετρικά τείχη της Ακρόπολης, συντήρηση της επιφάνειας των μνημείων, καταγραφή και διερεύνηση των διάσπαρτων επί του βράχου μελών.

Στο πλαίσιο των εργασιών αποκαταστάθηκε η βόρεια πλευρά του μνημείου που είχε καταρρεύσει από την έκρηξη του 1687 και είχε αναστηλωθεί στις αρχές του 20ού αιώνα από τον Ν. Μπαλάνο.

Κατά τη διάρκεια της επέμβασης απομακρύνθηκαν οι οξειδωμένες ενισχύσεις, αποκαταστάθηκαν τα θραυσμένα αρχιτεκτονικά μέλη με τη χρήση νέου μαρμάρου και, μετά από συστηματική διερεύνηση, τα αρχιτεκτονικά μέλη αναστηλώθηκαν στις αυθεντικές τους θέσεις.

Η βόρεια πλευρά του Παρθενώνα "έχασε" και τις έξι µαρµάρινες ανάγλυφες µετόπες της, τις οποίες σήµερα αντικαθιστούν αντίγραφα, ώστε τα αυθεντικά έργα που σχεδίασε ο Φειδίας να μεταφερθούν στο Νέο Μουσείο Ακρόπολης.

Όσον αφορά στο κεντρικό κτήριο των Προπυλαίων, η επέμβαση εντοπίσθηκε στις οροφές της ανατολικής στοάς και της δυτικής αίθουσας, που είχαν καταρρεύσει τον 17ο αι. και είχαν αναστηλωθεί στις αρχές του 20ού αιώνα από τον Ν. Μπαλάνο.

Η συστηματική διερεύνηση και η ταύτιση διάσπαρτου υλικού, προερχόμενου κυρίως από τις φατνωματικές οροφές του μνημείου, επέτρεψαν την αναστήλωσή του σε επιφάνεια σχεδόν διπλάσια από αυτή που είχε αναστηλώσει ο Ν. Μπαλάνος.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό των επιστημόνων της Υπηρεσίας Συντήρησης Μνημείων Ακροπόλεως, στο μέλλον προβλέπονται παρεμβάσεις στη δυτική όψη του Παρθενώνα. Απαραίτητη προϋπόθεση για την έναρξη των εργασιών είναι να υπάρξει χρηµατοδότηση από το επόµενο κοινοτικό πλαίσιο (ΕΣΠΑ).

Η αναστήλωση της Ακρόπολης σε αριθμούς

Αναστηλώθηκαν 1.094 αρχιτεκτονικά μέλη με βάρος 2.675 τόνων

686 λίθοι δημιουργήθηκαν από θραύσματα

1.129 αρχιτεκτονικά μέλη συντηρήθηκαν

Αποσυναρμολογήθηκαν 33 νέα αρχιτεκτονικά μέλη, που αντικατέστησαν παλαιά τσιμέντα

Χρησιμοποιήθηκαν 530 κυβικά μέτρα μαρμάρου.

(cosmo.gr)

Comments (0)

Δημοσίευση σχολίου