Καταδίκη μελών της ΕΤΑ για την επίθεση στο αεροδρόμιο της Μαδρίτης

0

Category:Σε ποινές κάθειρξης 1.040 ετών έκαστος καταδικάστηκαν την Παρασκευή τρία μέλη της βασκικής αυτονομιστικής οργάνωσης ΕΤΑ για συμμετοχή τους στη βομβιστική επίθεση του 2006 στο αεροδρόμιο της Μαδρίτης, η οποία αφαίρεσε δύο ζωές και τορπίλισε το διάλογο που είχε ανοίξει με την κυβέρνηση του Χοσέ Θαπατέρο...
Η έκρηξη που σημειώθηκε στις 30 Δεκεμβρίου του 2006 στο χώρο στάθμευσης του αεροδρομίου Μπαράχας κόστισε τη ζωή δύο ανδρών από τον Ισημερινό και ξεσήκωσε την οργή των Ισπανών, οδηγώντας στη λήξη του διαλόγου που είχε ανοίξει εν μέσω αντιδράσεων η σοσιαλιστική κυβέρνηση με την ΕΤΑ, διάλογος ο οποίος ούτως ή άλλως δεν είχε προχωρήσει ουσιαστικά.

Οι θάνατοι των δύο ανδρών είναι οι πρώτοι που αποδόθηκαν στην ΕΤΑ σε διάστημα μεγαλύτερο της τριετίας. Μετά το βομβιστικό χτύπημα η ΕΤΑ ανέλαβε την ευθύνη, δηλώνοντας ότι δεν είχε την πρόθεση να αφαιρέσει ανθρώπινες ζωές. Επισήμως ανέστειλε την εκεχειρία τον Ιούνιο του 2007.

Το δικαστήριο επέβαλε ποινή κάθειρξης 1.040 ετών στους Ματίν Σαρασόλα, Ιγκόρ Πορτού και Μικέλ Σαν Σεμπαστιάν -στην πράξη οι ποινές κάθειρξης περιορίζονται σήμερα στην Ισπανία στα 40 χρόνια για τα εγκλήματα που σχετίζονται με την τρομοκρατία. Οι καταδικασθέντες κλήθηκαν επίσης να αποζημιώσουν τους οικείους των δύο θυμάτων με 500.000 και 700.000 ευρώ αντίστοιχα.

Οι δύο μετανάστες από τον Ισημερινό, που κοιμούνταν στα αυτοκίνητά τους, σκοτώθηκαν από την έκρηξη ενός μικρού φορτηγού γεμάτου εκρηκτικά στις 30 Δεκεμβρίου 2006 σε χώρο στάθμευσης του αεροδρομίου Μπαράχας της Μαδρίτης.

Οι Ιγκόρ Πορτού και Ματίν Σαρασόλα συνελήφθησαν στις 9 Ιανουαρίου 2008 και προφυλακίσθηκαν.

Ο Μικέλ Σαν Σεμπαστιάν συνελήφθη στις 15 Φεβρουαρίου 2008 στο Σεν-Ζαν-ντε-Λιζ, στη νοτιοδυτική Γαλλία. Ο πρώην στρατιωτικός αρχηγός της ΕΤΑ Γκαρικόιτζ Ασπιάζου Ρουμπίνα, γνωστός ως «Τσερόκι», ο οποίος συνελήφθη το 2008 στη Γαλλία, πρόκειται επίσης να δικαστεί αργότερα για την επίθεση αυτή κατηγορούμενος ότι διέταξε την εκτέλεσή της.
(protothema.gr)
Comments (0)

Δημοσίευση σχολίου