Οργή στον αραβικό κόσμο

0

Category:Την οργή της διεθνούς κοινότητας προκάλεσε η αιματηρή ισραηλινή επίθεση στο διεθνή στολίσκο που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας.
Στην Ιορδανία, στην Αίγυπτο, στο Ιράν και στον Λίβανο, χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους για να διαδηλώσουν.

Τουλάχιστον 2.000 άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα στο Αμάν για να διαμαρτυρηθούν κατά της εφόδου του ισραηλινού ναυτικού εναντίον της διεθνούς νηοπομπής με ανθρωπιστική βοήθεια που κατευθυνόταν στη Γάζα.

Υψώνοντας ιορδανικές και παλαιστινιακές σημαίες οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα όπως "Θάνατος στο Ισραήλ" και ζητούσαν τον "τερματισμό του αποκλεισμού της Γάζας". Κάλεσαν επίσης τις ιορδανικές αρχές να κλείσουν την πρεσβεία του Ισραήλ στο Αμάν και να απελάσουν τον πρεσβευτή.

Η Ιορδανία υπέγραψε το 1994 συνθήκη ειρήνης με το εβραϊκό κράτος.

"Ζητούμε από την κυβέρνηση να διακόψει τις σχέσεις με τη σιωνιστική οντότητα (Ισραήλ) που έδειξε σήμερα την βαρβαρότητά της", δήλωσε ο Μοχάμαντ Ακελ, ο γενικός γραμματέας του Μετώπου Ισλαμικής Δράσης ( (IAF/FAI -- κόμμα της ιορδανικής αντιπολίτευσης).

Οι ιορδανικές αρχές δεν έχουν ακόμη αντιδράσει στην ανακοίνωση της αιματηρής εφόδου ισραηλινών κομάντος σήμερα νωρίς το πρωί εναντίον έξι πλοίων της νηοπομπής που μετέφερε φιλο-παλαιστίνιους ακτιβιστές και ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Γάζα.

Στο Λίβανο η σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ καταδίκασε την ισραηλινή επιχείρηση εναντίον της διεθνούς φιλο-παλαιστινιακής νηοπομπής.

"Είναι ένα προμελετημένο έγκλημα των Ισραηλινών εναντίον της ανθρωπότητας", δήλωσε ο βουλευτής της Χεζμπολάχ Χάσαν Φαντλάλα.

"Το έγκλημα αυτό δείχνει στον κόσμο την ωμότητα του Ισραήλ και τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τους άοπλους πολίτες", τόνισε. "Αυτό προστίθεται στον μακρύ κατάλογο των σφαγών εναντίον των πολιτών της Παλαιστίνης και του Λιβάνου".

"Αν δεν καταφέρουν να δράσουν γρήγορα για την άρση του αποκλεισμού της Γάζας και να καταγγείλουν το Ισραήλ για τα εγκλήματά του καθώς και για να σώσουν τους ομήρους, η κατάσταση στην περιοχή θα χειροτερεύσει", προειδοποίησε.

Στην Αίγυπτο οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, η μεγαλύτερη δύναμη της αντιπολίτευσης, κατήγγειλαν τη βίαιη ισραηλινή έφοδο στη διεθνή νηοπομπή και ζήτησαν τη διακοπή των σχέσεων με το Ισραήλ.

Η Αδελφότητα κάλεσε την Αίγυπτο να ανοίξει το συνοριακό πέρασμα της Ράφας και να απελάσει τον ισραηλινό πρεσβευτή στο Κάιρο, ζητώντας παράλληλα από τον "αραβικό και το μουσουλμανικό κόσμο και από τους πολίτες του ελεύθερου κόσμου να ασκήσουν πίεση στις κυβερνήσεις τους προκειμένου να σταματήσει η απάνθρωπη επίθεση" εναντίον της νηοπομπής με την ανθρωπιστική βοήθεια.

Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι κάλεσαν επίσης τον Αραβικό Σύνδεσμο και τον ΟΗΕ να στηρίξουν τους Παλαιστίνιους και τους πολίτες που επέβαιναν στα πλοία.

Τέλος, στο Ιράν περίπου 100 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν έξω από τα γραφεία του ΟΗΕ στην Τεχεράνη και διαδήλωσαν φωνάζοντας συνθήματα όπως "θάνατος στο Ισραήλ". Οι διαδηλωτές έσκισαν επίσης φωτογραφίες της αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, σύμφωνα με φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου.

Η νηοπομπή, με 700 φιλο-παλαιστίνιους ακτιβιστές και 10.000 τόνους ανθρωπιστική βοήθεια, είχε αποπλεύσει το απόγευμα της Κυριακής από την Κύπρο με σκοπό να σπάσει τον ισραηλινό αποκλεισμό στη Λωρίδα της Γάζας.

(protothema.gr)

Comments (0)

Δημοσίευση σχολίου