Καταρρέει το Κολοσσαίο

0

Category:Η ρύπανση του περιβάλλοντος σε συνδυασμό με τα χιλιάδες χρόνια ύπαρξής του έχουν ως αποτέλεσμα την πιθανή κατάρρευση του διάσημου ιταλικού μνημείου, Κολοσσαίο, όπως προειδοποιούν οι επιστήμονες ιδιαίτερα μετά την αποκόλληση τμήματος σε έναν εσωτερικό διάδρομο...
Σύμφωνα με την εφημερίδα, Το Βήμα, τα αυτοκίνητα που περνούν καθημερινά γύρω από το μνημείο όπως και οι κραδασμοί που προέρχονται από αυτά επιβαρύνουν τα θεμέλια ενώ τα καυσαέρια που βγαίνουν από τις εξατμίσεις μεταλλάσσουν τα υλικά του διαβρώνοντας τα μάρμαρα, το ορυκτό τραβερτίνη αλλά και τα ασβεστοκονιάματα.
«Το Κολοσσαίο χρειάζεται συνεχή παρακολούθηση. Πολλές φορές έχουν συμβεί σοβαρά επεισόδια που μας έχουν αναγκάσει να απαγορεύσουμε την είσοδο του κοινού και μας κάνουν να φοβόμαστε για τα χειρότερα.

Μια από τις πλέον επείγουσες παρεμβάσεις που πρέπει να γίνει αφορά τον καθαρισμό του, έργο που άρχισε τη δεκαετία του 1990 αλλά δεν ολοκληρώθηκε.


Τα υποστυλώματα πρέπει να αντικατασταθούν, αυτό όμως που θα συνέβαλλε περισσότερο από όλα στην προστασία του μνημείου θα ήταν να περιβληθεί από πεζόδρομο», είπε χαρακτηριστικά ο Αντριάνο Λαρετζίνα, αντιπρόεδρος της αρχαιολογικής υπηρεσίας.

Για τη διάσωση του Κολοσσαίου θα χρειαστούν συνολικά 23 εκατομμύρια ευρώ ποσό όχι και τόσο μεγάλο αν σκεφτεί κανείς πως σε ετήσιο επίπεδο τα έσοδα ανέρχονται στα 32 εκατομμύρια ευρώ.
(cosmo.gr)

Comments (0)

Δημοσίευση σχολίου