Ο Άρης είχε ζωή

0

Category:Συνθήκες που ευνοούσαν την ανάπτυξη ζωής επικρατούσαν παλαιότερα στον Άρη, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή το Ευρωπαϊκό Διαστημικό Γραφείο.
Συγκεκριμένα, δύο διαστημικά αεροσκάφη βρήκαν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι το νερό υπήρχε και μάλιστα σε μεγάλες ποσότητες στον Κόκκινο Πλανήτη.

Το Mars Express του ΕΔΓ και το Mars Reconaissance Orbiter της NASA ανακάλυψαν ενυδατωμένα πυριτικά ορυκτά στο βόρειο πόλο του Άρη, και σύμφωνα με το Γραφείο, πρόκειται για μια ξεκάθαρη ένδειξη ότι εκεί έτρεχε παλαιότερα άφθονο νερό.

Σε προηγούμενη αποστολή τους τα δύο σκάφη είχαν ανακαλύψει χιλιάδες μικρές προεξοχές στο νότιο ημισφαίριο του Άρη, όπου τα ορυκτά πετρώματα είχαν αλλοιωθεί από το νερό.

Οι περισσότερες από αυτές τις προεξοχές έχουν τη μορφή ένυδρων αργιλικών ορυκτών και δείχνουν ότι κάποια στιγμή ήταν πιο ζεστός και πιο υγρός από ότι είναι σήμερα.

Τώρα στο βόρειο ημισφαίριο, τα αεροσκάφη εντόπισαν μικρούς κρατήρες με υγροποιημένα πετρώματα, τα οποία σχηματίζονται μόνο σε υγρά περιβάλλοντα.

Οι επιστήμονες όμως επιφυλλάσονται για το τι είδους περιβάλλον επικρατούσε στον Άρη πριν από τέσσερα δισεκατομμύρια χρόνια, όταν δηλαδή είχε νερό.

(cosmo.gr)


Comments (0)

Δημοσίευση σχολίου