Στο 5,4% εκτινάχθηκε ο πληθωρισμός το Μάιο

0

Category:Στο 5,4% εκτινάχθηκε ο πληθωρισμός το Μάιο, υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 1997, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Τρίτη η Ελληνική Στατιστική Αρχή.

Για άλλη μία απόδειξη της ανεπάρκειας του κυβερνητικού οικονομικού επιτελείου, μιλά η Αντιπολίτευση, με την Αριστερά να ζητά ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής, αλλά και διάλυση των «καρτέλ» που λειτουργούν ως νέοι «μαυραγορίτες».

Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 0,8%.

Στην ευρωζώνη, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 1,6% το Μάιο, σε ετήσια βάση, έναντι αύξησης 1,5% ένα μήνα νωρίτερα.

Ο μέσος δείκτης του δωδεκαμήνου Ιουνίου 2009 - Μαΐου 2010, σε σύγκριση προς τον ίδιο δείκτη του δωδεκαμήνου Ιουνίου 2008 - Μαΐου 2009, παρουσίασε αύξηση 2,3%, έναντι αύξησης 2,8%, που σημειώθηκε κατά τα αντίστοιχα προηγούμενα δωδεκάμηνα.

Τα στοιχεία αναλυτικά

Η αύξηση του πληθωρισμού κατά 5,4% προήλθε από τις ακόλουθες μεταβολές των δεικτών:

1) Από τις αυξήσεις των δεικτών:

α) Κατά 16,9% της ομάδας «Αλκοολούχα ποτά και καπνός», λόγω αύξησης των τιμών των αλκοολούχων και μη σερβιριζόμενων ποτών, καθώς και των τιμών των τσιγάρων.

β) Κατά 2,4% της ομάδας «Ένδυση και υπόδηση», λόγω αύξησης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.

γ) Κατά 7,8% της ομάδας «Στέγαση», λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, του πετρελαίου θέρμανσης, των ενοικίων κατοικιών, των ειδών και υπηρεσιών επισκευής και συντήρησης κατοικίας, της ύδρευσης-αποχέτευσης, του ηλεκτρισμού και των υπηρεσιών κοινοχρήστων.

δ) Κατά 1,4% της ομάδας «Διαρκή αγαθά - Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες», λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, στα έπιπλα-καλύμματα δαπέδου, στα είδη κλινοστρωμνής-λευκά είδη, στα υαλικά, στα επιτραπέζια σκεύη και σκεύη οικιακής χρήσης, στα είδη καθαρισμού και στις οικιακές υπηρεσίες. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών των οικιακών συσκευών.

ε) Κατά 2,5% της ομάδας «Υγεία», λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, των ιατρικών, οδοντιατρικών υπηρεσιών και της νοσοκομειακής περίθαλψης.

στ) Κατά 20,3% της ομάδας ‘’ Μεταφορές‘’, λόγω αύξησης των τιμών στα είδη: αυτοκίνητα, τέλη κυκλοφορίας-διόδια, καύσιμα αυτοκινήτου(βενζίνη), ανταλλακτικά αυτοκινήτου, συντήρηση και επισκευή αυτοκινήτου-μοτοσικλέτας, υπηρεσίες μεταφορών.

ζ) Κατά 3,7% της ομάδας «Επικοινωνίες», λόγω αύξησης των τιμών της κινητής τηλεφωνίας. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών της σταθερής τηλεφωνίας.

η) Κατά 0,7% της ομάδας «Αναψυχή-Πολιτιστικές δραστηριότητες», λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, στα είδη: μικρά είδη αναψυχής-άνθη-κατοικίδια ζώα, βιβλία-εφημερίδες-περιοδικά-γραφική ύλη-σχολικά είδη, υπηρεσίες αναψυχής. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών των ειδών οπτικοακουστικού εξοπλισμού και των ηλεκτρονικών υπολογιστών.

θ) Κατά 3% της ομάδας «Εκπαίδευση», λόγω αύξησης των τιμών στα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων, των εκπαιδευτηρίων ξένων γλωσσών, των φροντιστηρίων και των ΙΕΚ

ι) Κατά 3,2% της ομάδας «Ξενοδοχεία - Καφέ - Εστιατόρια», λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, των ειδών: φαγητό εκτός οικίας, αναψυκτικά-γλυκά-καφές-ποτά (σερβιριζόμενα), κυλικεία.

ια) Κατά 5,1% της ομάδας «Άλλα αγαθά και υπηρεσίες», λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, των κουρείων-κομμωτηρίων, των ειδών ατομικής φροντίδας, των κοσμημάτων-ρολογιών, των ασφαλίστρων αυτοκινήτων και δικύκλων και των τιμών των άλλων υπηρεσιών.

2) Από τη μείωση του δείκτη:

Κατά 1,1% της ομάδας «Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά», λόγω μείωσης των τιμών στα είδη: ελαιόλαδο, γιαούρτι, φρούτα νωπά, λαχανικά νωπά. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση των τιμών στα είδη: δημητριακά και παρασκευάσματα, μοσχάρι νωπό, πατάτες νωπές, ψάρια νωπά, γλυκά-ζαχαρωτά.

«Η τάση θα παραμείνει ανοδική μέχρι και τον Ιούλιο, τροφοδοτούμενη και από την αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ, ενώ η κάμψη του πληθωρισμού αναμένεται να γίνει εμφανής στο τελευταίο τρίμηνο του έτους», σχολίασε στο Reuters ο οικονομολόγος της Εθνικής Τράπεζας Ν.Μαγγίνας.

Έντονες αντιδράσεις από την Αντιπολίτευση

Το υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας προσέγγισε ο πληθωρισμός, σύμφωνα με την ΝΔ, η οποία κατηγορεί την κυβέρνηση για την πολιτική της.

«Τα δυσμενή αποτελέσματα της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης καθίστανται πλέον ορατά στην καθημερινότητα και στο βιοτικό επίπεδο των πολιτών. Δυσμενή αποτελέσματα από τα συνεχή πακέτα μέτρων αύξησης της έμμεσης φορολογίας, σε μία προσπάθεια αντιστάθμισης της αποδεδειγμένης ανεπάρκειας του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης να ανταποκριθεί στους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν τεθεί, συρρικνώνοντας την οικονομική δραστηριότητα, παραλύοντας την ψυχολογία της αγοράς και εκτοξεύοντας τις πληθωριστικές πιέσεις» δήλωσε ο αναπληρωτής υπεύθυνος Οικονομίας της ΝΔ Χρ.Σταϊκούρας.

Επιτακτική ανάγκη η ανατροπή της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής λέει το ΚΚΕ.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του: «Η άνοδος του πληθωρισμού στο 5,4% τον Μάιο καθιστά ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη της πάλης όλων των εργαζομένων για πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, για επίδομα ανεργίας για όλους τους ανέργους, ενταγμένη σε ένα ενιαίο μέτωπο αντεπίθεσης για την ανατροπή του μνημονίου και συνολικά της αντιλαϊκής πολιτικής».

Για λεηλασία του λαϊκού εισοδήματος αφ' ενός από την κυριαρχία ενός νέου «μαυραγοριτισμού» κυρίως από τα «καρτέλ» που απλώς η κυβέρνηση παρακολουθεί, και αφ' ετέρου από τις παράλογες αυξήσεις σε έμμεσους φόρους και τιμολόγια κοινής ωφέλειας, μιλά ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ζητά μέτρα για διάλυση των καρτέλ και ουσισαστικό έλεγχο τιμών, ώστε να υπάρξουν δραστικές μειώσεις «υποβοηθώντας ένα αποτελεσματικό σχέδιο διεξόδου της χώρας από την κρίση».

Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει ο Παν.Λαφαζάνης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ: «σε αυτή τη χώρα συμβαίνει το εξής πρωτοφανές και παράδοξο: όσο βαθαίνει η ύφεση και η οικονομία καταρρέει, τόσο καλπάζουν ο πληθωρισμός, η ακρίβεια και η αισχροκέρδεια.»

»Η Ελλάδα του κ. Γ.Παπανδρέου, όπως προηγούμενα του κ. Κ.Καραμανλή, δίνει την εικόνα μιας χώρας όπου κυριαρχεί ένας νέος 'μαυραγοριτισμός', με τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, τα πολυκαταστήματα και τις πολυεθνικές εμπορικές αλυσίδες να συμπεριφέρονται ως σύγχρονοι 'μαυραγορίτες'. Η κυβέρνηση, παραδομένη στα 'καρτέλ' των αγορών, παρατηρεί, περίπου, ως νέος 'Νέρων' τις τιμές να έχουν πάρει φωτιά και τα λαϊκά εισοδήματα να λεηλατούνται και να καταρρέουν.»

»Ακόμα χειρότερα, είναι η ίδια η κυβέρνηση, η οποία με τις παράλογες αυξήσεις στους έμμεσους φόρους και τα τιμολόγια κοινής ωφελείας, πυροδοτεί την ακρίβεια και τη λεηλασία των εισοδημάτων.»

»Η κυβέρνηση με αυτές τις επιλογές που καλύπτουν τα 'καρτέλ', επιβάλουν μια επιδρομή έμμεσων φόρων και εκτινάσσουν, εν μέσω βαθιάς κλιμακούμενης ύφεσης, τον πληθωρισμό σε νέα ύψη, δίνει τη χαριστική βολή στην αποδοτικότητα της οικονομίας και υποθηκεύει κάθε δυνατότητα ανάκαμψης».
Newsroom ΔΟΛ
Comments (0)

Δημοσίευση σχολίου