Αίτημα να κηρυχθεί ο Μλάντιτς νεκρός κατέθεσε η οικογένειά του

0

Category:Αίτημα, σε δικαστήριο του Βελιγραδίου, για να κηρυχθεί νεκρός ο καταζητούμενος για εγκλήματα πολέμου, Ράτκο Μλάντιτς, κατέθεσε την Τετάρτη η οικογένειά του. Το αίτημα κατατέθηκε από τον δικηγόρο της οικογένειας Μλάντιτς, Μίλος Σάλιτς.

«Το γεγονός ότι, ο Μλάντιτς δεν έχει δώσει σημεία ζωής εδώ και εφτά χρόνια και με δεδομένο ότι, έπασχε από πολλές αρρώστιες, οδήγησαν την οικογένειά του στο συμπέρασμα ότι δεν ζει» δήλωσε ο Μίλος Σάλιτς, καταθέτοντας το σχετικό αίτημα.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «η κατάσταση της υγείας του Μλάντιτς ήταν αρκετά βεβαρημένη και είναι σχεδόν απίθανο να βρίσκεται σήμερα στη ζωή, χωρίς συνεχή ιατρική παρακολούθηση».

Όπως αναφέρουν τα σερβικά ΜΜΕ, οι συγγενείς του Μλάντιτς ζητούν να κηρυχθεί νεκρός για να μπορέσουν να διευθετήσουν κληρονομικά ζητήματα.

Ο πρόεδρος της συντονιστικής επιτροπής για τη συνεργασία με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY), Ράσιμ Λιάγιτς, χαρακτήρισε «σόου για τα ΜΜΕ» το αίτημα της οικογένειας του Μλάντιτς, συμπληρώνοντας ότι θα συνεχιστούν οι έρευνες των Αρχών για τον εντοπισμό και τη σύλληψή του.

Ο πρώην αρχηγός του σερβοβοσνιακού στρατού, στρατηγός Ράτκο Μλάντιτς, κατηγορείται από τον Ιούλιο του 1995, οπότε εκδόθηκε το σχετικό κατηγορητήριο από το Δικαστήριο της Χάγης, για εγκλήματα πολέμου, συμμετοχή σε γενοκτονία και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Μέχρι το 2003, ο Ράτκο Μλάντιτς ζούσε στο Βελιγράδι και βρισκόταν υπό την προστασία της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της Σερβίας.

Έπειτα από πιέσεις του διεθνή παράγοντα, η σερβική κυβέρνηση άλλαξε στάση και άρχισε η καταδίωξή του. Μέχρι σήμερα, ωστόσο, όλες οι προσπάθειες τον αρχών να εντοπίσουν τον Ράτκο Μλάντιτς δεν είχαν αποτελέσματα.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Comments (0)

Δημοσίευση σχολίου