Κρατούμενοι του Γκουαντάναμο στην Γερμανία

0

Category:Η Γερμανία θα δεχθεί δύο κρατούμενους στην αμερικανική βάση στο Γκουαντάναμο στην Κούβα δήλωσαν γερμανικές κυβερνητικές πηγές και πηγές από τον συνασπισμό της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ.
Ο ένας από τους κρατούμενους θα γίνει δεκτός στη Ρηνανία-Παλατινάτο, στη δυτική Γερμανία, και ο άλλος στο Αμβούργο, στο βόρειο τμήμα της χώρας, σύμφωνα με τις πηγές.

Σύμφωνα με τον γερμανικό Τύπο, οι ΗΠΑ πρότειναν στη Γερμανία να δεχθεί τουλάχιστον έναν κρατούμενο από συνολικά τρεις: έναν Σύρο, έναν Παλαιστίνιο κι έναν Ιορδανό.

Τον Ιούνιο του 2009 το Βερολίνο είχε αρνηθεί να δεχθεί δύο πρώην κρατούμενους κρίνοντας ότι οι πληροφορίες που είχε στη διάθεσή της δεν επαρκούσαν για να διευκρινίσει αν συνιστούσαν ή όχι κίνδυνο στην περίπτωση υποδοχής τους στη Γερμανία.

Παλαιότερα η γερμανική κυβέρνηση είχε απορρίψει άλλο αίτημα των ΗΠΑ για να δεχθεί κινέζους πρώην κρατούμενους στο Γκουαντάναμο που ανήκαν στη μουσουλμανική μειονότητα των Ουϊγούρων.

Βάσει της δέσμευσης του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, οι ΗΠΑ υποχρεούνται να αδειάσουν σιγά-σιγά τη φυλακή του Γκουαντάναμο, η οποία άνοιξε το 2002. Στις αρχές Μαΐου είχε ακόμη 181 κρατούμενους έναντι 240 που είχε όταν ανέλαβε καθήκοντα προέδρου ο Ομπάμα, στις αρχές του 2009.
(protothema.gr)

Comments (0)

Δημοσίευση σχολίου