Ο "θάνατος" ενός αστεριού προκάλεσε το ισχυρότερο "bing bang"

0

Category:Ως παράπλευρή απώλεια της ισχυρότερης κοσμική ςέκρηξη που έχει καταγραφεί ως σήμερα, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η παροδική «τύφλωση» το διαστημικολυ τηλεσκοπίου Swift,. Όπως ανακοίνωσε η NASA -η έκλαμψη ακτίνων γάμμα εκπέμφθηκε κατά το βίαιο θάνατο ενός άστρου και ταξίδευε 5 δισεκατομμύρια χρόνια πριν φτάσει στη Γη.<
Η έκλαμψη GRB 100621A σημειώθηκε στις 21 Ιουνίου και είναι η ισχυρότερη που έχει καταγραφεί στην περιοχή των ακτίνων Χ από τότε που το Swift ξεκίνησε την αποστολή του το 2005.
«Η ένταση της ακτινοβολίας ήταν μη αναμενόμενη και πρωτοφανής» δήλωσε ο Νιλ Γκέρελς, επιστημονικός υπεύθυνος του Swift στο Κέντρο Διαστημικής Πτήσης Goddard της NASA.

«Η έκλαμψη ήταν τόσο φωτεινή που το λογισμικό ανάλυσης δεδομένων σταμάτησε να λειτουργεί» δήλωσε ο Φιλ Έβανς του Πανεπιστημίου του Λέστερ, ο οποίος εντόπισε την έκρηξη στα δεδομένα που μεταδίδει το τηλεσκόπιο.

Ευτυχώς το Swift ξανάρχισε να λειτουργεί σχεδόν αμέσως και πρόλαβε να καταγράψει την πανίσχυρη αλλά σύντομη λάμψη.

Το διαστημικό τηλεσκόπιο σχεδιάστηκε ειδικά για τη μελέτη των εκλάμψεων ακτίνων γ, των πιο βίαιων φαινομένων στο Σύμπαν.


Η συγκεκριμένη έκλαμψη ήταν 140 φορές φωτεινότερη από τη λαμπρότερη συνεχή πηγή ακτίνων Χ στον ουρανό, ένα άστρο νετρονίων που βρίσκεται πολύ πλησιέστερα στη Γη.
(cosmo.gr)
Comments (0)

Δημοσίευση σχολίου