Ιστορικός τόπος το φαράγγι της Καντάνου

0

Category:Υπεγράφη τελικά στις 4-6-2010 από τον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλο Γερουλάνο, η απόφαση του χαρακτηρισμού, ως ιστορικού τόπου του τμήματος της επαρχιακής οδού Καντάνου-Χανίων Κρήτης σε μήκος 6.640 μέτρων. Η ιστορική αυτή απόφαση αναφέρει «Χαρακτηρίζουμε ως ιστορικό τόπο [...] το τμήμα της επαρχιακής οδού Καντάνου-Χανίων με τα λιθόκτιστα προστατευτικά τοιχία και τα αναλήμματα σε όλο το μήκος του από το σημείο Α μέχρι το σημείο Β που είναι 6.640 μέτρα [...]

Και αυτό διότι αποτελεί τόπο σημαντικό για την ιστορικότητα της περιοχής, η ευρύτερη περιοχή παρουσιάζει αρχαιολογικό ενδιαφέρον, αποτελεί ενδιαφέρον τεχνικό έργο των αρχών του 20ου αιώνα που διατηρείται αναλλοίωτο μέχρι σήμερα και διέρχεται μέσα από το ομώνυμο φαράγγι εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς, δημιουργώντας κατά τον τρόπο αυτό ένα σύνθετο έργο αποτέλεσμα της αλληλεπίδρασης ανθρώπου και φύσης». Έτσι δικαιώθηκαν οι μακροχρόνιοι αγώνες των πολιτών, που με επιμονή και πάθος, ενάντια στα αδηφάγα οικονομικά συμφέροντα, υπερασπίστηκαν την ιστορία και την ομορφιά, του τόπου που είναι σταθμός αναφοράς για όλη την πρώην επαρχία Σελίνου.

«Αισθανόμαστε την υποχρέωση, να ευχαριστήσουμε θερμά, πέρα από τον υπουργό Πολιτισμού και το νέο συμβούλιο του Κ.Σ.Ν.Μ. που απαξίωσε στην πράξη τις πρακτικές “Ζαχόπουλου”, τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Παπούλια που με δηλώσεις του στάθηκε από την αρχή στο πλευρό του δίκαιου αγώνα μας και πρωτίστως τους χιλιάδες πολίτες, γυναίκες και άνδρες, από την Κάντανο, το Σέλινο, τα Χανιά, την Ελλάδα και τον κόσμο όλο, που συμμετείχαν με οποιαδήποτε τρόπο στη διάσωση του ιστορικού φαραγγιού.

Επίσης ευχαριστούμε για την πολύτιμη συμβολή τους τα κόμματα και τους φορείς, καθώς και τον τοπικό και πανελλήνιο τύπο και Μ.Μ.Ε. για την προβολή και δημοσιοποίηση του θέματος. Γνωρίζοντας όμως πολύ καλά ότι ο αγώνας μας δεν έχει τελειώσει, αφού λατομεία και βέβηλοι καιροφυλακτούν, θα εκφράσουμε την πικρία μας για το αργοπορημένο αυτής της ιστορικής απόφασης, που επέτρεψε σε αυτούς που βλάσφημα διακήρυσσαν ότι η ιστορία του τόπου μας, είναι για τα “πράσινα άλογα”, να λεηλατήσουν και να αφανίσουν, μεγάλος μέρος του φαραγγιού της Καντάνου.

Πιστεύουμε ότι αν η δημοτική αρχή Καντάνου, είχε αναλάβει εγκαίρως σωστές πρωτοβουλίες από το 2007, όπως σήμερα εκ των υστέρων προσπαθεί να πάρει κάτω από την πίεση των πολιτών, ένα μεγάλο μέρος της καταστροφής θα είχε αποφευχθεί. Από την μεριά μας αναμένουμε και την εκδίκαση της προσφυγής μας στο ΣτΕ, ώστε να επικυρωθεί η ιστορική αυτή απόφαση». εκ μέρους της Πρωτοβουλίας Καντάνου για τη Διάσωση, την Προβολή και την Ανάδειξη του Ιστορικού της Φαραγγιού.
(zougla.gr)
Comments (0)

Δημοσίευση σχολίου