Τα δραματικά γεγονότα που εκτυλίχθηκαν στο κέντρο της Αθήνας βρίσκονται στην κορυφή της διεθνούς ειδησεογραφίας. Συνεχείς ζωντανές συνδέσεις από τα ξένα τηλεοπτικά δίκτυα, πρώτη είδηση η Ελλάδα στα διεθνή πρακτορεία και τις δικτυακές εκδόσεις εφημερίδων με το σκηνικό βίας να επισκιάζει τη μαζικότητα της συγκέντρωσης κατά των οικονομικών μέτρων...
«Δεν έχω δει τόση οργή για καιρό, αλλά οι περικοπές που ανακοινώθηκαν είναι πολύ πιο αυστηρές αυτή τη φορά και οι άνθρωποι έχουν συνειδητοποιήσει πόσο θα πλήξουν την τσέπη τους αυτά τα μέτρα λιτότητας» μεταδίδει για το BBC ο Μάλκολμ Μπράμπαντ.
Αναφέρει ότι η συγκέντρωση της Τετάρτης ήταν πολύ καλύτερα οργανωμένη, όμως εκτιμά ότι οι θάνατοι των εργαζομένων της τράπεζας Marfin «θα κάνουν τους διαδηλωτές να σταματήσουν και θα υπάρξει κυνήγι των αναρχικών που θα είναι οι κύριοι ύποπτοι γι' αυτό».
«Είναι πολύ δύσκολο να προβλεφθεί προς ποια κατεύθυνση οδεύουν τα πράγματα. Αυτή είναι μία έκρυθμη χώρα. Όμως, οι διαδηλωτές κατόρθωσαν να στείλουν μήνυμα στη διεθνή κοινότητα ότι η κοινωνική αναταραχή είναι ένα σοβαρό πρόβλημα και ότι θα υπονομεύσει την εμπιστοσύνη στην ελληνική κυβέρνηση» αναφέρει ο ανταποκριτής του BBC.
Τα ειδησεογραφικά πρακτορεία Reuters και Associated Press κάλυψαν με επείγοντα τηλεγραφήματα όλα τα γεγονότα στην Αθήνα και τις δηλώσεις του πρωθυπουργού για «δολοφονική πράξη».
Σε ακόλουθη ανάλυση το Reuters εκτιμά ότι οι διαδηλώσεις μπορεί να αποδυναμώσουν την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να επιβάλει σκληρά μέτρα. Το πρακτορείο σημειώνει ότι ενώ οι δημοσκοπήσεις έδειχναν σταθερή στήριξη προς την κυβέρνηση στους πρώτους μήνες της κρίσης, τώρα καταγράφουν αυξανόμενη λαϊκή δυσαρέσκεια.
«Οι Σοσιαλιστές μπορεί να βηματίσουν πιο 'ελαφρά' για την επιβολή ορισμένων μεταρρυθμίσεων φοβούμενοι ότι περισσότερες βίαιες διαμαρτυρίες μπορεί να εκτροχιάσουν εντελώς το στόχο μείωσης του ελλείμματος κατά 30 δισ. ευρώ». Και αυτό «μπορεί να περιπλέξει κάποιες δημοσιονομικές προσπάθειες, μπορεί να μην εκπληρωθούν στόχοι και η Ελλάδα μπορεί τελικά να αναγκαστεί να αναδιαρθρώσει το χρέος της παρά την 'ένεση' στήριξης από ευρωζώνη και ΔΝΤ» γράφει το Reuters.
Πρώτη είδηση είναι τα γεγονότα και στο CNN με πολυάριθμα βίντεο και φωτορεπορτάζ. Η εμπρηστική επίθεση και ο θάνατος των εργαζομένων στη Marfin και οι φωτιές και τα επεισόδια σε διάφορα σημεία της Αθήνας παρουσιάζονται αναλυτικά και ακολουθεί ενημέρωση σχετικά με το πακέτο στήριξης ΕΕ-ΔΝΤ, τα μέτρα λιτότητας και την επικείμενη ψήφιση του πακέτου λιτότητας από τη Βουλή.
Η Ελλάδα βρίσκεται επίσης στην κορυφή της ειδησεογραφίας στην ισπανική εφημερίδα El Pais και την ιταλική Repubblica. «Τρεις νεκροί από τις διαδηλώσεις κατά των οικονομικών μέτρων» είναι ο τίτλος της El Pais, η οποία δίνει έμφαση στο γεγονός ότι επρόκειτο για την τρίτη πανελλαδική απεργία από το Μάρτιο.
«Απεργία στην Αθήνα: Τρεις νεκροί σε τράπεζα στις φλόγες. Ανταρτοπόλεμος μπροστά στη Βουλή» είναι ο πηχυαίος τίτλος στην πρώτη σελίδα του δικτυακού τόπου της Repubblica. «Το ευρώ χάνει αξία, σε κίνδυνο Ισπανία και Πορτογαλία» είναι τα άρθρα με τα οποία συνοδεύει η ιταλική εφημερίδα τα γεγονότα στην Ελλάδα.
Οι γαλλικές εφημερίδες μεταδίδουν ψηλά στις δικτυακές εκδόσεις τους τις εξελίξεις στην Ελλάδα. «Τρεις νεκροί από τις διαδηλώσεις στην Αθήνα» γράφει η Liberation σημειώνοντας ότι η αστυνομία είναι σε γενική επιφυλακή. Η εφημερίδα Le Monde φιλοξενεί παράλληλα με τα έκτακτα γεγονότα ένα ρεπορτάζ ανταποκριτή υπό τον τίτλο «οι Έλληνες δεν ξέρουν πια τι να πιστέψουν».
Στην πορτογαλική εφημερίδα Journal de Noticias πρώτη είδηση είναι η υποβάθμιση της χώρας από τη Moody's και δίπλα «στέκονται» τα επεισόδια και η επίθεση με μολότοφ στην τράπεζα της Αθήνας.
(In.gr)
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Comments (0)
Δημοσίευση σχολίου