Η ανακάλυψη ενός πλανήτη σε τροχιά γύρω από ένα αστέρι, δεν είναι τόσο αξιοσημείωτο γεγονός στις μέρες μας. Εκτός βέβαια αν και ο πλανήτης αλλά και το αστέρι προέρχονται από διαφορετικό και μακρινό γαλαξία!
Χάρη στην πρόοδο που έχει σημειωθεί στην τεχνολογία των τηλεσκόπιων, οι αστρονόμοι βρήκαν αποδεικτικά στοιχεία για περίπου 500 πλανήτες που υπάρχουν, έξω από το γαλαξία μας, τα τελευταία 15 χρόνια.
Αλλά όλοι αυτοί οι πλανήτες, ξεκίνησαν από το δικό μας γαλαξία και ταξίδεψαν στο διάστημα αργότερα, σε αντίθεση με τον ''καινούριο'' πλανήτη, που εντοπίστηκε στο γαλαξία μας μεν, φαίνεται όμως ότι προέρχεται από ένα διαφορετικό.
Ο πλανήτης έχει μάζα τουλάχιστον 1,25 φορές τη μάζα του Δία ενώ βρίσκεται σε τροχιά γύρω από ένα αστέρι που ονομάζεται HIP13044, το οποίο είναι αστέρι-γίγαντας που βρίσκεται στο τέλος της ''ζωής'' του.
Ο Rainer Klement, του Αστρονομικού Ινστιτούτου, Max Planck δήλωσε πως ''αυτή η ανακάλυψη μας έχει ενθουσιάσει, για πρώτη φορά οι αστρονόμοι ανακάλυψαν ένα πλανητικό σύστημα προερχόμενο από διαφορετικό γαλαξία. Εξαιτίας των μεγάλων αποστάσεων, δεν υπήρχαν μέχρι τώρα επιβεβαιωμένες εντοπίσεις πλανητών από άλλους γαλαξίες.''
''Αυτή η ανακάλυψη είναι τμήμα μιας έρευνας, στην οποία ψάχνουμε συστηματικά για πλανήτες που τίθενται σε τροχιά γύρω από αστέρια που βρίσκονται στο τέλος της ζωής τους'' τόνισε ο Johny Setiawan του ίδιου Ινστιτούτου, ενώ πρόσθεσε πως ''ο εντοπισμός του πλανήτη θα βοήθησει να εξάγουμε συμπεράσματα για το μακρινό μέλλον του δικού μας πλανητικού συστήματος, καθώς ο Ήλιος μας, αναμένεται να μετατραπεί και αυτός σε “κόκκινο γίγαντα” σε περίπου 5 δισ. χρόνια.''
(cosmo.gr)
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Comments (0)
Δημοσίευση σχολίου