7,7 ρίχτερ στη Σουμάτρα-Δεν αναφέρθηκαν θύματα και τσουνάμι

0

Category:Μνήμες του Δεκέμβρη του 2004 όπου χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, μετά από σεισμική δόνηση που προκάλεσε γιγάντιο τσουνάμι, ξύπνησαν με την ισχυρή σεισμική δόνηση, μεγέθους 7,7 βαθμών, που σημειώθηκε στ' ανοικτά των ακτών της επαρχίας Ατσέχ, στη νήσο Σουμάτρα της Ινδονησίας, στις 1:15 τα ξημερώματα της Τετάρτης (07/04)...

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα,παρά μόνο για 11 τραυματίες και υλικές ζημιές.
Στην περιοχή επικράτησε πανικός και η ηλεκτροδότηση διακόπηκε σε περιοχές κοντά στο επίκεντρο του σεισμού. Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό Metro TV, αρκετοί έτρεξαν να καταφύγουν σε τοποθεσίες με μεγαλύτερο υψόμετρο, λόγω του φόβου ότι επέρχονταν σεισμικά κύματα, ή τσουνάμι.

Ο κυβερνήτης της επαρχίας Ατσέχ, Ιρουάντι Γιουσούφ, δήλωσε ότι δεν έχουν υπάρξει πληροφορίες για ζημιές ή ανθρώπινες απώλειες μέχρι τώρα.

"Είμαι στην ακτή τώρα, μερικοί άνθρωποι είχαν πάει σε σημεία με μεγαλύτερο υψόμετρο αναζητώντας καταφύγιο αλλά πλέον έχουν επιστρέψει στα σπίτια τους", είπε ο Γιουσούφ.

Ο σεισμός, ο οποίος σημειώθηκε περίπου στις 05:15 τοπική ώρα [01:15 ώρα Ελλάδας] έχει επίκεντρο περιοχή 200 χλμ. δυτικά-βορειοδυτικά της παράκτιας πόλης Σιμπόλγκα και είχε εστιακό βάθος 31 χλμ., σύμφωνα με το γεωλογικό ινστιτούτο των ΗΠΑ (USGS). Το επίκεντρο είναι σε απόσταση 215 χλμ. από την Μεντάν, την μεγαλύτερη πόλη στη Σουμάτρα.

Έχουν αναφερθεί τουλάχιστον τρεις ισχυροί μετασεισμοί.

Το Κέντρο Έγκαιρης Προειδοποίησης για Τσουνάμι στον Ειρηνικό, που εδρεύει στη Χαβάη, αρχικά είχε εκδώσει προειδοποίηση για το ενδεχόμενο ο σεισμός να προκαλούσε τοπικά τσουνάμι, αλλά αργότερα ήρε την προειδοποίηση, σημειώνοντας ότι "τα δεδομένα από το επίπεδο της θάλασσας καταδεικνύουν στο ότι δεν δημιουργήθηκε κάποιο σημαντικό τσουνάμι".

Αξιωματούχος της μετεωρολογικής και σεισμολογικής υπηρεσίας της Ινδονησίας δήλωσε ότι έγινε αισθητό τσουνάμι μόλις 3 εκατοστών στη Σιναμπάγκ και πρόσθεσε ότι αίρεται η προειδοποίηση για σεισμικά κύματα.

Τον Δεκέμβριο του 2004, σεισμική δόνηση 9,15 βαθμών στα ανοικτά της επαρχίας Ατσέχ στη Σουμάτρα είχαν προκαλέσει τεράστιο τσουνάμι το οποίο είχε στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 226.000 ανθρώπους --κατά τα επίσημα στοιχεία-- στην Ινδονησία, στη Σρι Λάνκα, στην Ινδία, στην Ταϊλάνδη και σε εννιά ακόμα χώρες.
(Cosmo.gr)
Comments (0)

Δημοσίευση σχολίου